L’Ajuntament de Monòver i la Fundació Mediterráneo homenatgen a José Payá i posen el seu nom a una sala de la Casa Museu Azorín

0
- Publicidad -

El president de la Fundació Mediterráneo, Luis Boyer, i l’Alcalde de Monòver, Alejandro García, han rendit un homenatge al director de la Casa Museu Azorín de Monòver, José Payá, qui va faltar recentment.

Un íntim però destacat esdeveniment en el qual s’ha donat el seu nom a l’estància més gran de la Casa i on han estat presents la vídua de Payá i un dels seus fills.

Tant Boyer com García han coincidit en el paper clau que José Payá va tenir en la difusió i la posada en valor de l’obra de l’escriptor monover. Per això, i a iniciativa de l’Ajuntament de Monòver, Fundació Mediterráneo ha denominat amb el seu nom a la sala d’exposicions i d’usos múltiples que congrega als visitants quan arriben a la Casa Museu.

Luis Boyer ha afirmat que “el treball incansable de José Payá és clau per a entendre la tornada d’Azorín a la primera línia de la literatura actual, d’on havia estat apartat durant dècades”. Per aquesta raó, “ens va semblar magnífica la proposta de l’Alcalde de posar el seu nom a alguna de les sales de la nostra Casa Museu Azorín”.

Així, “a falta de que la situació sanitària ens ho permeta, queda pendent realitzar l’homenatge que tots volem fer-li al nostre company i amic, a Pepe Payá”, com ha anunciat Boyer.

Per la seua banda, Alejandro García ha remarcat “la importància de Payá en l’expansió de l’obra d’Azorín per tot arreu” i ha fet especial menció en què, “sense desmerèixer a tants destacats experts en Azorín, Pepe Payá és, sens dubte, l’azorinià més coneixedor de la vida i obra de l’autor monover”. I és que, per a Payá “no hi havia horaris. L’estudi d’Azorín era la seua passió i així ho reflectia sempre allà on participava. Per a ell, era molt més que un treball”.

A més a més, “amb la seua tasca va aconseguir posar a la ciutat de Monòver al mapa internacional”, com afegeix García.

Cal destacar que tant des de la Fundació Mediterráneo com des de l’Ajuntament han confirmat que pròximament es firmarà un conveni entre ambdues institucions amb la finalitat d’ampliar l’horari de la Casa Museu Azorín per tal de fomentar, organitzar i difondre activitats culturals al voltant de la figura d’Azorín.

L’objectiu d’aquest acord, tal i com han coincidit els mandataris, és promoure i seguir treballant en la línia pedagògica i de difusió de l’obra i vida d’Azorín, qui des del seu Monòver natal es va convertir en referent literari i periodístic de l’Espanya del Segle XX.

Finalment, Boyer ha agraït a l’Ajuntament, i concretament a l’Alcalde i a la regidora de Cultura, “la seua predisposició i suport a la Casa Museu Azorín, ja que és fonamental per a la Fundació Mediterráneo poder establir aliances i sinèrgies amb institucions clau del nostre àmbit d’actuació, com és l’Ajuntament de Monòver”.

- Publicidad -