La tècnica de la pedra seca és un sistema tradicional de construcció que consisteix en la col·locació d’unes pedres sobre les altres.

Les construccions de pedra seca de Monòver estan intrínsecament lligades a l’explotació del territori. En conseqüència, al municipi es poden trobar bàsicament dos tipus de refugis: els de picapedrers i els de pastors (cucos). Tot i això, les construccions més abundants de pedra seca que existeixen al poble són els marges i els murs.

A més a més, des de l’any 2018, la tècnica constructiva de la pedra seca ha estat declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. En aquest sentit, el mapa que presenta la Regidoria de Patrimoni de l’Ajuntament de Monòver suposa “un nou recurs patrimonial i dinàmic, el qual ens ajudarà a descobrir, amb un sol clic, totes les mostres situades en terres monoveres”. A hores d’ara, “podem trobar més de 50 exemples. No obstant això, la intenció és ampliar-lo de manera gradual amb la col·laboració de veïns i excursionistes”.

Enllaç al mapa: https://www.monovar.es/turismo/la-pedra-seca/